REGULAMIN STOŁÓWKI W SZKOLE PODSTAWOWEJ
IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA W KOŚCIELCU
IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA W KOŚCIELCU
I. Postanowienia ogólne
Stołówka szkolna zorganizowana jest w celu zapewnienia prawidłowej realizacji zadań opiekuńczych, w szczególności wspierania prawidłowego rozwoju uczniów.
Stołówka jest miejscem spożywania posiłków dostarczanych przez podmiot zewnętrzny uprawniony do świadczenia usług cateringowych dla osób uprawnionych do korzystania z posiłków w szkole.
Posiłki wydawane są w dniach, w których odbywają się zajęcia dydaktyczno-wychowawcze.
O bezpieczeństwo, ład i porządek w czasie wydawania posiłków dbają dyżurujący pracownicy szkoły oraz wychowawcy i opiekunowie grup przedszkolnych.
Jadłospis na bieżący tydzień udostępniany jest na tablicach przed stołówką, i na stronie internetowej szkoły.
II. Uprawnieni do korzystania ze stołówki szkolnej
Do korzystania z posiłków w stołówce szkolnej uprawnieni są:
dzieci z oddziałów przedszkolnych i uczniowie Szkoły Podstawowej im. Mikołaja Kopernika w Kościelcu, wnoszący opłaty indywidualnie na podstawie Umowy o korzystanie z obiadów, pracownicy szkoły za zgodą dyrektora szkoły,
uczniowie, których dożywianie refundują:
a)MGOPS Proszowice w czasie określonym w odpowiedniej decyzji,
b)sponsorzy indywidualni,
III. Zapisy i rezygnacja
Zapisy na obiady prowadzone są od dnia rozpoczęcia roku szkolnego, na podstawie Umowy o korzystanie z obiadów, zawieranej z rodzicami/prawnymi opiekunami ucznia. Umowa obowiązuje przez jeden rok szkolny.
Dopuszcza się możliwość rezygnacji z obiadów w trakcie roku szkolnego, wymaga ona jednak formy pisemnej złożonej u dyrektora szkoły ( za porozumieniem stron).
W przypadku nieobecności ucznia, planowanego wyjścia lub wycieczki klasy w porze wydawania obiadów, rezygnację z obiadu zgłaszają uczniowie lub rodzice przynajmniej jeden dzień wcześniej.
W przypadku wyjazdów większej liczby klas lub wycieczek kilkudniowych, rezygnacja z obiadów powinna być zgłoszona tydzień wcześniej przez wychowawcę klasy.
IV. Wydawanie posiłków
Posiłki w stołówce przygotowywane są zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży, a także zgodnie z aktualnymi Rozporządzeniami Ministra Zdrowia.
Za wydawanie posiłków odpowiadają dyżurujący pracownicy obsługi szkoły.
Posiłki wydawane są zgodnie z harmonogramem, dostosowanym do planu zajęć poszczególnych klas.
Na początku każdego roku szkolnego wychowawcy zapoznają dzieci i rodziców z harmonogramem wydawania posiłków.
Podczas wydawania obiadów w stołówce mogą przebywać wyłącznie osoby spożywające posiłek.
V. Odpłatność za posiłki
Opłata za korzystanie z posiłków wydawanych w stołówce szkolnej przez uczniów kalkulowana jest wyłącznie w oparciu o koszt żywności użytej do przygotowania posiłku.
Opłata za korzystanie z posiłku wydawanego w stołówce szkolnej przez pracowników szkoły kalkulowana jest w oparciu o rzeczywisty koszt przygotowania posiłku, uwzględniający wynagrodzenia pracowników, koszt dostarczania i wydawania.
Wysokość opłat ustala dyrektor szkoły w porozumieniu z organem prowadzącym szkołę, po przeprowadzeniu postępowania ofertowego.
W sytuacjach wzrostu kosztów produktów żywnościowych w trakcie roku szkolnego dopuszcza się możliwość zmiany odpłatności, w porozumieniu z organem prowadzącym.
Warunki opłat, terminy płatności, sposoby zwrotu kosztów i jednorazowego odwołania obiadów określane są szczegółowo w Umowie o korzystanie z obiadów w stołówce szkolnej .
W przypadku braku zgłoszenia nieobecności na obiedzie, pieniądze za posiłek nie będą zwracane.
VI. Zasady zachowania w stołówce szkolnej
W stołówce obowiązuje cisza.
Przed wejściem do stołówki uczeń ma obowiązek zgłoszenia swojej obecności na obiedzie osobie prowadzącej rejestr przez pokazanie legitymacji szkolnej.
Uczniowie zobowiązani są do dbania o porządek i bezpieczeństwo swoje i kolegów oraz do kulturalnego odnoszenia się do rówieśników i personelu kuchni.
Przed okienkiem, w którym wydaje się obiady obowiązuje kolejka w jednym szeregu.
Po odebraniu posiłku z okienka, każdy uczeń w bezpieczny sposób przenosi swój posiłek do stolika i spożywa go z zachowaniem zasad kultury.
Po spożytym posiłku naczynia i sztućce należy odnieść do wyznaczonego okienka oraz zadbać o czystość pozostawionego stolika.
Zabrania się korzystania przy stole z telefonów i innych urządzeń elektronicznych.
Konsekwencje finansowe za szkody materialne spowodowane przez ucznia w sposób umyślny ponoszą rodzice/prawni opiekunowie.
Wszelkie uszkodzenia i nieprawidłowości należy natychmiast zgłaszać nauczycielowi pełniącemu dyżur.
Uczniowie mają obowiązek zabezpieczenia osobistych rzeczy takich jak plecaki i kurtki, których nie należy wnosić do stołówki. Szkoła nie ponosi odpowiedzialności za przedmioty pozostawione przed stołówką.
W przypadku nierespektowania wyżej wymienionych zasad powiadamia się wychowawcę klasy, a za jego pośrednictwem rodziców/prawnych opiekunów.
Za rażące naruszania regulaminu stołówki uczeń może zostać skreślony z listy korzystających z obiadów.
VII. Postanowienia końcowe
W sprawach nieuregulowanych w niniejszym Regulaminie, związanych z organizacją pracy stołówki szkolnej, decyduje dyrektor szkoły.